MISSION ACCOMPLISHED/ MIKAEL ERICSSON / 2013
One Sculpture, Two Paintings, Three Projections
GALLERI 21, MALMÖ
14/9 - 6/10

Recension Sydsvenskan 20/9 2013Innanför höljet öppnar sig en ny och egendomlig värld, ett annat kosmos, där ordningen i tillvaron är oordning, tillfälligheter, mystik. Fragment av minnen, berättelser, föremål och bilder griper tag. Ett filmiskt verk. Obönhörlig teknikutveckling som lekfullt rör sig över väggar och golv. Biologiska robotar. Ett samspel mellan olika uttryck. En ensam partikelaccelerator inbjuder till reflektion. Det skulpturala rummet, animationer, måleri, ljud, ljus, skräp och skrot. Noggrant genomtänkt och slutligen improviserat på plats.

Mikael Ericsson arbetar med olika former av uttryck och projekt, såsom teckning, skulptur, ljud, film och television. De senaste åren har det hela utvecklat sig till en serie storskaliga ljud- och videoinstallationer som bland annat visats på Malmö Konstmuseum, Vestfossen Kunst-laboratorium, Moderna Museet och Avesta Art.

Ett annat konstprojekt är Harp Art Lab som finns i den lilla sömniga byn Harplinge strax norr om Halmstad. Harplinges gamla kvarn från 1895 har genom Mikael Ericsson och Julijana Nemetis omsorg omvandlats till en alternativ konstscen. I somras visades installationer av Leif Holmstrand, Liza Jeannin, Rolf Schuurmans och Johan Svensson.

Men kvarnen är mer än detta. Mikael Ericsson har här skapat ett permanent ljudkonstverk - en Kvarnofon. Kvarnvingarna driver två enorma blåsbälgar som i sin tur ger luft till en ombyggd gammal kyrkorgel. Orgeln i sin tur, fungerar som ett självspelande piano med hålkortsrullar. Ericsson har skaffat sig en betydande samling av dessa pianorullar för självspelande pianon. Richard Wagners Tannhäuser har aldrig låtit bättre, nermald till oigenkännlighet, i Kvarnofonen.

Mikael Ericsson är också ägare av TRUMTRUM, ett företag som har producerat en talrik mängd konst- och underjordisk underhållning sedan 1994. Då grundade han Für Alle Kollektivet, med Peter Wahlbeck. Deras första skiva: Music für alle var en stor framgång och de kommande åren producerade TRUMTRUM samtliga Für Alle-projekt. Bland annat Bank für alle som Ericsson regisserade för Sveriges Television.

Contact: ericsson@trumtrum.se
Tel: +46 (0)70 7304631