MISSION ACCOMPLISHED / 2013
Mikael Ericsson
Three Channel Video Installation, UV-paint, UV-light, Sculpture, Sound
Galleri 21, Malmö, Sweden


Hidden behind the wall: a strange universe where the order of existence is disorder.


Mikael Ericsson arbetar med olika former av uttryck och projekt, såsom teckning, skulptur, ljud, film och television. De senaste åren har det hela utvecklat sig till en serie storskaliga ljud- och videoinstallationer som bland annat visats på Malmö Konstmuseum, Vestfossen Kunst-laboratorium, Moderna Museet och Avesta Art.

Ett annat konstprojekt är Harp Art Lab som finns i den lilla sömniga byn Harplinge strax norr om Halmstad. Harplinges gamla kvarn från 1895 har genom Mikael Ericsson och Julijana Nemetis omsorg omvandlats till en alternativ konstscen. I somras visades installationer av Leif Holmstrand, Liza Jeannin, Rolf Schuurmans och Johan Svensson.

Men kvarnen är mer än detta. Mikael Ericsson han här skapat ett permanent ljudkonstverk - en Kvarnofon. Kvarnvingarna driver två enorma blåsbälgar som i sin tur ger luft till en ombyggd gammal kyrkorgel. Orgeln i sin tur, fungerar som ett självspelande piano med hålkortsrullar. Ericsson har skaffat sig en betydande samling av dessa pianorullar för självspelande pianon. Richard Wagners Tannhäuser har aldrig låtit bättre, nermald till oigenkännlighet, i Kvarnofonen.

Mikael Ericsson är också ägare av TRUMTRUM, ett företag som har producerat en talrik mängd konst- och underjordisk underhållning sedan 1994. Då grundade han Für Alle Kollektivet, med Peter Wahlbeck. Deras första skiva: Music für alle var en stor framgång och de kommande åren producerade TRUMTRUM samtliga Für Alle-projekt. Bland annat Bank für alle som Ericsson regisserade för Sveriges Television.